Frågor & Svar


Hur bjuder jag på objekten?
När du hittat det objekt du vill lägga bud på väljer du antingen att lägga ett manuellt bud eller autobud (mer info nedan). I rutorna för buden föreslås alltid det minsta belopp du kan höja till men du kan alltid välja ett högre belopp genom att manuellt fylla i den summa du vill bjuda för objektet.

Jag kan inte lägga bud, varför?
Innan du kan lägga något bud måste du logga in med dina användaruppgifter. Är det första gången skapar du ett konto här. När du aktiverat ditt konto via det mail du fått skickat till den e-mailadress du angett kan du lägga bud på samtliga objekt.

Vad är autobud?
Du kan välja att ange ett belopp som du maximalt kan tänka dig att lägga för varan. Blinto.se bjuder sedan automatiskt på auktionen åt dig fram till att beloppsgränsen har passerat. Om budgivningen stannar av får du naturligtvis varan till lägsta möjliga pris. Ett autobud är dolt för övriga budgivare under auktionens gång. Endast det för tillfälligt högsta budet är synligt.

Hur köper jag?
Det är gratis att skaffa ett köparkonto på Blinto.se. Klicka på knappen Skapa konto och registrera dig. När du har valt lösenord loggar du in som köpare och börja bjuda på ett eller flera objekt.

Kostar det att handla på Blinto.se?
Det tillkommer en slagavgift, även kallad inropsavgift, på varje auktion du vinner. Storleken på slagavgiften framgår på varje enskild auktion. Moms tillkommer på slagavgiften.

Måste jag registrera mig innan jag kan börja bjuda?
Ja, samtliga budgivare måste registrera sig genom att ange sina fullständiga uppgifter för att kunna bjuda. Alla dina upplysningar behandlar vi konfidentiellt.

Vem handlar jag av?
Objekten du kan köpa på Blinto.se kommer från företag, kommuner och konkursförvaltare som anlitar oss för att sälja sina begagnade maskiner, fordon och produkter. Blinto är enbart en förmedlande part och du handlar direkt av säljande bolag. De flesta säljare är anonyma under budgivningen och andra visar sitt namn på objektsidan.

Kan jag reklamera en produkt som jag köpt på Blinto?
Som köpare har du undersökningsplikt när du hämtar objektet. Om objektet inte uppfyller beskrivningen vid upphämtningen kan du häva eller reklamera köpet.

Hur betalar jag?
När du vunnit budgivningen får du en faktura via e-post från Blinto. När Blinto har mottagit din betalning får du via e-post information om att du kan hämta produkten.

Kan jag få finansiering på objektet som jag köpt?
Ja, Blinto kan förmedla leasingfinansiering. När du är inne på en auktion kan du klicka på länken Klicka här om du behöver finansiering så kommer du till ett formulär där du kan ansöka om finansiering. Dessutom: när du vunnit en auktion får du en länk som du kan klicka på för att ansöka om finansiering för objektet.

Kan jag som privatperson köpa på Blinto.se?
Ja, välj att registrera dig som privatperson när du registrerar dig som köpare.

Kan jag ångra mitt bud på Blinto.se?
När du lagt ett bud på Blinto.se anses det som bindande och du kan därför inte ångra ditt bud.

Vad gör jag om jag glömt mitt användarnamn eller lösenord?
Om du glömt ditt lösenord klickar du på “Jag har glömt mitt lösenord”. Om du glömt ditt användarnamn, dvs din e-postadress, ber vi dig att kontakta info@blinto.se.

Finns det någon åldersgräns för att handla på Blinto.se?
Du måste ha fyllt 18 år för att få handla på Blinto.se.

Dokumentationen av objekten
Objekten på Blinto.se har dokumenterats av säljarens egen personal tillsammans med Blintos auktionsmäklare. I vissa fall, vilket i så fall framgår under objektbeskrivningen, har en oberoende besiktningspart anlitats.

Vad är reservationspris?
Det lägsta pris som säljaren vill ha för sin vara kallas reservationspris. Om detta pris inte uppnåtts vid auktionens slut, kommer säljaren att få möjlighet att ändå godkänna det högsta budet. Blinto tar inte emot uppdrag med orealistiska reservationspriser eller om de är högre än objektets bedömda marknadsvärde.

Vad händer då reservationspris ej uppnås?
Om reservationspris inte uppnås har säljaren rätt att få godkänna det högsta budet. Det kan i vissa fall ske en förhandling efter auktionen och köparen får besked inom två dygn.

Gäller inklusive eller exklusive moms?
Det står tydligt vid varje objekt om priset är inklusive eller exklusive moms. Majoriteten av objekten vänder sig främst till näringsidkare och därför används oftast exklusive moms. Personbilar säljs vanligtvis inklusive moms.

Förekommer visning innan auktion?
Där uppdragsgivaren så godkänt visning, som vid vissa dyrare objekt, erbjuds du möjlighet att titta på varan innan du lägger ett bud. Majoriteten av auktionerna erbjuder ingen förhandsvisning, utan du hänvisas till den information och de bilder som finns att tillgå på blinto.se.

Var hämtas varor upp?
Blinto har inget eget lager, utan du hämtar själv varor på plats hos säljaren. Orten framgår på auktionsunderlaget och den exakta adressen kommer med betalningsbekräftelsen.

Går det beställa frakt och vad kostar det?
Vi hänvisar till JW's Specialtransporter.

Vad händer om bud hamnar på samma nivå?
Om det finns ett autobud på auktionen vinner autobudet, då grundregeln är att det först registrerade budet alltid vinner. Det samma gäller således också om två autobud hamnat på samma nivå. Då vinner det först lagda.